Forum

    Estra Superforum!

Välkommna till Estra forum där du hittar allt du behöver veta om att driva eget. Du finner information som hjälper dig som har funderingar kring förtagande, entreprenörskap, administration och mycket mer. Som egen företagare hamnar man lätt i situationer där man känner sig ensam och vilsen. Då är det skönt med en plats där du kan se att du inte är ensam kring dina funderingar. Vårt forum är just en sådan plats. Här hittar du andras funderingar och frågor och kanske även dina egna. Vårt mål har varit att svara på så många frågor som möjligt här och hoppas att du också göra det. Skulle du ha en fråga som inte finns här hör av dig så ska vi lägga upp den tillsammans med det svar du får. På så sätt hjälper du inte bara dig själv utan andra som undrar samma sak. För att kunna ta del av all information måste du bli medlem. Medlemskapet är givetvis gratis och du behöver bara fylla i dina uppgifter och mail. Vi skickar sedan ut ett mail med en länk som bekräftar medlemskapet.  När du blivit medlem får du tillgång till alla frågor men även till alla svar. Du kan skicka in dina egna frågor och funderingar eller hjälpa andra genom att bistå med din kunskap. Det är en väldigt bra plats att knyta kontakter på, diskutera och bygga upp ditt nätverk. För att du så lätt som möjligt ska kunna ta del av och hitta allt du undrar över har vi delat in forumet i olika kategorier. Du hittar en del som handlar om att starta eget, en guide som hjälper dig med det. Sedan har vi en del kring affärsidéer och en tredje kring bokföring, ekonomi och administration. Sist men inte minst har vi en del som handlar om mässor, konferenser och affärsresor. Allt annat hamnar under kategorin övrigt där du kan hitta allt mellan himmel och jord. Innan du börjar din resa här på Estra är det viktigt att du läser igenom våra regler som du hittar här nedan. Varmt välkommen!

Estras Forumregler

Innan du sätter igång är det viktig att du bekantar dig med de regler och råd om vad som gäller i det här forumet. Dessa regler är generella och handlar mer om att skapa en god ton på forumet så det blir trevligt för alla. Håll er till dessa regler så kommer vi ha det trevligt allihopa. Vad ni sedan väljer att skriva är givetvis upp till er så länge ni inte bryter mot reglerna. Skulle någon bryta mot dessa förbehåller vi på Estra oss rätten att stänga av medlemmen efter en varning. VI har delat in den här delen i två delar, regler och trivselråd och det är upp till var och en att känna till dessa.

Trivselråd
– Alla inlägg görs av riktiga människor. Visa därför respekt och tilltala personer som om du skulle göra det i verkliga livet. Bakom varje skärm sitter det en riktig människa.
– Försök att hålla en trevlig ton samtidigt som du är dig själv. Ibland blir vi frustrerade vilket inte ger oss rätten att förolämpa andra medlemmar.
– För att forumet ska fungera så bra som möjligt försök att först leta ifall det redan finns en tråd kring det ämne du vill skriva om. Om ja, skriv gärna i den tråden. Om nej, starta gärna en egen tråd.
– Det här forumet är till för oss medlemmar och innehållet avgörs av oss. Hjälp gärna till att hålla en god ton på forumet och skulle ni märka något olämpligt oavsett om det är ett lagbrott, regelbrott eller trivselråd som inte uppfylls hör då gärna av er till oss.
– Sist men inte minst så är forumet är till för alla men det kommer med ett ansvar kring sig själv och även alla andra.

Regler:
För att kunna delta i vårt forum är det viktigt att du följer de punkter vi tar upp nedan. Genom att bli medlem accepterar du dessa. Personer som inte följer dessa regler är ansvariga för sitt beteende. De regler och trivselråd som finns är vad vi kallar för sunt förnuft så det är inte mycket man måste tänka på men viktigt att vara medveten om de:

– Du får inte bryta mot svensk lagstiftning
– Du får in bryta mot god uppförandekod
– Du får inte uttrycka kränkande kommentarer och/eller material
– Du får inte skriva om våldsskildringar eller pornografi
– Du får inte uppmana till brot
– Du får inte lägga upp reklam i forumet
Ansvar:
Tänk på att Estra inte tar ansvar kring alla användares inlägg utan det är ni själva som gör det. Vi avsäger oss ansvar kring förlust av data och vi förhandsgranskar inte eller censurera inlägg. Däremot anser vi oss ha oss rätten att i efterhand ta bort olämpliga (d.v.s inlägg som bryter mot trivselråden eller reglerna) inlägg.

 

ABC för dig som vill starta eget

Har jag rätt företagsnamn? – Jag funderar på att starta eget och befinner mig i startgroparna. Affärsplanen är klar och budgeten är satt. Nu är det dags att välja ett företagsnamn. Mitt företag erbjuder många olika tjänster och produkter inom media. Videoproduktion, content och hjälp med sociala medier. Jag hade tänkt mig namnet Mist Media. Mist kan vara en förkortning till Moving Stories eller Meaningful Stories medan media för att understryka att det är något form av mediebolag. Vad tycker ni om namnet?  Någon feedback? Tankar?

SandraL 2016-12-08 19:40
Skatt enskild firma – Hej! Jag

Skatt/egenavgifter/moms för enskild firma – Hej! Något som jag tycker är jättesvårt nu när jag startat ett eget bolag, en ekskild firma är att räkna på hur mycket skatt jag kommer att få betala. Förstår inte riktigt hur jag ska räkna på det och om jag gör rätt. Har kollat runt på olika sidor och tror jag fått ihop det men är väldigt osäker. Tänkte skriva hur jag har tänkt så kanske ni kan hjälpa mig med resten:
Jag har satt in 100 000 kr på fritt företags konto. Jag köper sedan hem produkter från distributören för 100 000 kr inkl moms 25 % som sedan säljs för 200 000 kr inkl moms på 25 %.
Då har jag alltså intäkter på 200 000 kr,  kostnad på 100 000 kr som ger en vinst på 100 000 kr om jag förstått det rätt. Men efter det blir jag snurrig för att det blir så rörigt. Hur fungerar det med momsen? Ska jag först betala moms på vinsten? eller ska jag dra av momsen först? Sen kommer det här med schablonavdrag också. Finns det någon vänlig själ där ute som kan hjälpa?  Svar jag tänkt rätt i början ens? Tack på förhand  Mvh Niclas

Niclas 2016-12-07 21:27

Affärsidéer

Hjälp kring telemarketing – Jag letar efter någon som driver ett callcenter som skulle vilja ingå ett samarbete med mig. Jag har köpt en jätte bra domän och har lanserat en sida som erbjuder tjänster till företag. Idéen bygger på att försöka sälja in tjänster till andra företag inom ekonomi och juridik. Att hjälpa företag hitta kompetent personal inom området. Behöver dock ett callcenter mer eftaenhet för att nå ut till alla förtag. Telemarketing är ett bra sätt att göra det och gör att man får en personlig touch på det hela. Har arbetat hela livet inom ekonomi och administration och jag har stor erfarenhet inom området. Jag vill först och främst fokusera på skåne regionen där jag har mitt säte men expanderar gärna över hela Sverige sen. Låter det intressant? Hör gärna av er då

– Ekonomi i Malmö 2017-02-25 20:34
Starta ett eget forsakringsbolag – Hej, Da jag sitter utomlands har jag inte tillgang till svenska bokstaver. Okej, bor for tillfalligt i Latin Amerika dar jag pluggar. Kom over en riktigt bra affarsidé inom forsakringar har borta. Hur som helst, nu undrar jag hur svart det ar for en ung person och utan erfarenhet, att starta ett forsakringsbolag.Hur gar man tillvaga, vad behovs? Jag tanker sa klart teama ihop mig med nagra som vet mer, men jag vill bilda mig en uppfattning om hur realistiskt det ar forst. Mvh Tim –

Tim 2017-08-30 06:14

Bokföring, Ekonomi & Skatter

Registrera utgifter t.ex hotell i enskild firma –  Jag ha en fundering gällande registrering av hotellnatt med arbete på annan ort. Kort sagt hur gör man det och har jag rätt till avdrag?
Jag arbetade på en mässa med mitt företag i en stad ca 30 mil från mints hem där företaget har sitt säte. Jag undrar hur jag ska registerera det här på företaget och om jag har rätt till att göra det? Jobbade från morgon till sen kväll på mässan och med att förbereda och sen plocka ner allting.Kan man låta firman betala för det här? Om svaret är jag vilka konton kan jag då använda? Räknas det som en förmån? Hur ska jag tänka kring det här?

Jag och mitt 2017-05-29 13:56

Julhandel – Idag väntar jag på att arbetsförmedlingens handläggare ska godkänna mitt företag. Det gäller att  få starta eget bidrag. Som vanligt tar det lite längre tid än vad man kanske önskar och kan ta upp till  4 veckor har de sagt. Men nu dras julhandeln igång och jag skulle vilja haka med på det tåget. Kan jag sätta igång redan nu? Jag måste importera in lite produkter som tar tid . Kan jag sätta igång redan nu eller måste jag vänta på ett godkännanden? Kommer jag kunna dra av kostnaderna sen?

Mycket tacksam för svar! – Jultomten 2016-11-25 10:32

Mässor, Konferenser & Affärsresor

Fitnesskläder och  sportdrycker – Är intresserad kring att sy egna fitnesskläder och kanske köpa in sprotdrycker. Är ganska ny på området och tar gärna emot tips på hur man kan gå tillväga för att göra det här. Hör gärna av er om ni vet hur man skulle kunna sätta igång på liten skala för att sedan skala upp.

– fitnessmamman  2016-12-01 21:24

Kläder från Kina – Jag och min bästa väninnna  är intresserad av att starta ett företag och sy upp ridkläder.  Vi har hållit på med ridsport länge och vill börja med att sy ridbyxor och tävlingskavajer.
Vi letar efter en fabrik i Asien, kanske Kina som kan bistå oss med att sy kläder. Någon som har tips på vart man hitta en sådan eller hur man gör för att hitta en pålitlig sådan? Vad är risken att bli lurad, finns det någon säkerhet?

– LinaK 2017-07-30 16:22